fredag 23 januari 2009

Miljöfrågan i Täby

I samband med budgetfullmäktige 2007 utlovades ett miljöseminarium som skulle handla om framtidens miljöarbete i Täby. Under gårdagen hölls mötet på Näsby Slott. Talare var Ulf Adaktusson, utredare vid Stockholms stads stadsledningskontor och Eva Bergh, miljöstrateg från Upplands Väsby kommun. Chefen för Södra Roslagens Miljö och hälsoskyddsförvaltning, Gregor Hackman, fick vara stand in för den tänkta talaren från Växjö kommun då denne brutit lårbenshalsen. Sören Edfjäll från Täby kommun redogjorde för de miljöprojekt som finns inom kommunen.

Seminariet handlade mycket om miljöledningssystem och olika certifieringsmodeller. Bakgrunden är att många uppfattar Täby kommuns miljöarbete som mindre framträdande. Det verkar handla om att kommunen inte kommunicerar allt som görs på ett sätt som ger tillräckligt avtryck bland Täbyborna. Sörens Edfjälls redovisning visar nämligen att Täby kommun har ett omfattande och framgångsriks miljöarbete. Vi var först i landet med miljöstationer för miljöfarligt avfall och likaså har vi under årens lopp varit ledande inom vattenvård och dagvattendammar. Vi var också först i landet med den röda miljöboxen och miljöalmenackan. Täbyborna är de enda i landet som har gratis tidningsinsamling vid bostaden vilket givetvis är bra för miljön eftersom vi slipper köra tidningarna till insamlingstationer. Täby kommun har genomfört en bullerkartläggning som ligger till grund för bullerreducerande åtgärder. Utöver detta pågår mycket annat.

Vi har tagit beslut om att utarbeta en miljöplan som nu är ute på remiss i samband med översiktplanen. Tanken är att föra ner nationella miljömål på det lokala planet.

Men det viktigaste vi på det lokala planet kan göra framöver för att förbättra miljön är att ställa om uppvärmningssystemet i Täby. Vi har en mycket ålderstigen struktur med oljeeldning. Därför pågår just nu ett intensivt arbete med att bygga kraftvärme på Hagby. Meningen är att verket och rördragningar till Täbys centrala delar ska stå klart 2012-2013.

Sammanfattningsvis arbetar Täby kommun framgångsrikt med miljöfrågor som vi kan påverka lokalt. Vi måste hitta modeller som gör detta mer känt bland Täbyborna.

Inga kommentarer: