torsdag 5 februari 2009

Äntligen får Sverige en energipolitik

Det är minst sagt glädjande att Alliansen nu kommit överens om att häva förbudet att investera i nya kärnkraftsverk samtidigt som omfattande satsningar görs på förnyelsebar energi. Centerpartiets och Kristdemokraternas förflyttning i kärnkraftsfrågan är verkligen välkommen och detta ställer till med avsevärda problem för vänsterkartellen. Betongsossar och fackliga företrädare har sedan lång tid tillbaka försökt påverka ledningen i den riktning som Alliansen nu kommit överens om. Men de har misslyckats och socialdemokraterna går i otakt med sina väljare. Och med miljöpartiet som främsta samarbetspartner lär det bli svårt att tillgodose kärnväljarnas önskemål i energipolitiken. Miljöpartiet kommer att blockera kärnkraftsfrågan inom vänsterkartellen till vägs ände. Alliansens uppgörelse skapar därmed ett knivigt problem för Mona Sahlin. Det finns goda möjligheter att socialdemokrater som står när den politiska mitten faktiskt lägger sin röst på Alliansen på grund av kärnkraftsfrågan.

På många sätt är Alliansens uppgörelse historisk. Jag minns väl hur stämningarna var i samband med folkomröstningen om kärnkraft i mars 1980. Som kampanjledare för Linje 1 i Ulricehamn medverkade jag i ett flertal tuffa debatter med företrädare för Centerpartiet. Att vi stod en bit från varandra är en underdrift. Avståndet var gigantiskt och kärnkraftsfrågan har varit en kvarnsten för borgerligheten under fyra decennier. Inte minst har Socialdemokraterna oblygt använt frågan för att tillskansa sig makt. Nu har kärnkraftsfrågan istället blivit ett av Vänsterkartellens stora problem, bättre sent än aldrig.

I SvD försöker idag Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson tona ner partiet rigida inställningar i frågan och yrar om att det på kort sikt inte handlar om en total snabbavveckling. Istället påstår han att inga nya investeringar ska få göras i de fyra äldsta kärnkraftsverket som successivt kan avvecklas. Detta kallar jag en reträtt i panikens tecken. Men Vänsterkartellens problem kvarstår, en liten klick politiker från Miljöpartiet avser att blockera kärnkraftsutveckling och kräva avveckling mot de Socialdemokratiska väljarnas åsikt.

Fredrik Reinfeldt visar än en gång att han är rätt man på rätt position. Vår statsminister är en lagledare som lyckas överbrygga till synes oövervinnliga låsningar.

Läs Göran Eriksson, SvD, SvD, SvD, Lena Mellin, DN

Inga kommentarer: