torsdag 26 november 2009

Summering av budgetdebatten

Efter närmare 16 timmars intensiv budgetdebatt över dagarna två är det dags att summera årets begivenhet. Den mest överraskande händelsen var att Folkpartiets oppositionsråd Mats Hasselgren till slut erkände att en skattehöjning 2011 kunde bli resultatet av partiets budgetalternativ.

Till saken hör att Folkpartiets budget inte är transparant utan i grund och botten en orgie i tvetydigheter och oklarheter. Men efter ett intensivt arbete med att försöka förstå innehållet måste slutsatsen bli att de underfinansierar sin budget för 2010 med i storleksordningen 3-7 mkr. Det innebär att de struntar i balanskravet och de finansiella målen, det vill säga det som kännetecknar ordning och reda samt ansvartagande. Dessutom höjer de kostnadsnivån med 34,7 mkr långsiktigt genom att kompensera för pris- och löneökningar med 1,5 procent och de föreslår även andra utgiftsökningar för kommande år.

Hur man än vrider och vänder på dessa fakta resulterar de i ett kraftigt underskott 2011 om minst 70 mkr. Där av att Mats Hasselgren erkände att en skattehöjning är möjlig, även om det satt långt inne. Partiet vägrar också att planera längre än 2010. Jag menar att detta är oacceptabelt om man är satt att sköta våra gemensamma skattepengar. Självklart måste en ansvartagande majoritet ta ansvar för och planera även kommande års ekonomiska förutsättningar. Ingen Täbybo skulle komma på tanken att förbruka så mycket pengar ena året att man måste låna för att kunna betala räkningarna nästa. Men denna struktur har Folkpartiets ekonomiska politik i Täby.

Men det är Alliansens budget som nu är klubbad. Moderaternas och Kristdemokraternas gemensamma budget är raka motsatsen till oppositionens. Det råder ingen tvekan om att dämpningen av kommunernas skatteintäkter är dramatisk och i vår kommunala värld måste en sådan utveckling i första hand mötas med nya arbetsmetoder, strukturella förändringar, effektiviseringar, besparingar och produktivitetsökningar. Efter fem mycket goda år för kommunerna är detta en rimlig hållning.

För att undvika en höjd kostnadsnivå räknas inte pris- och lönekompensationen upp under 2010. Men vi använder Alliansregeringens konjunkturstöd om 47 mkr till ett generellt påslag till välfärdens kärna, det vill säga förskola, grundskola, gymnasieskola och äldreomsorg. Detta innebär exempelvis att förskolan får ett genomsnittligt påslag om cirka 2 procent under nästa år. Noterbart är att detta påslag överstiger vad oppositionen ger. Därmed måste frågan ställas var Folkpartiet har gömt de 47 miljonerna. De är spårlöst försvunna. Men om allt ska prioriteras blir finns det uppenbart inte så mycket pengar över till förskola, grundskola och äldreomsorg.

3 kommentarer:

cgk sa...

Leif, inte blir jag mycket klokare på vad moderaterna har räknat ut i budgeten med din text. Det enda Du säger är att Du inte tycker som folkpartiet, men det visste vi redan. Men om moderaterna räknar med oförändrade löner och priser 2010, och alla vet att de stiger med 2-4 procent, åtminstone i expansiva Täby, finns det då inte en hake här?
Jo, det finns en hake. Du räknar med att förskolan, skolan, äldrevården, idrotten, socialtjänsten, kulturen, underhållet av vägar och hus etc ska spara dessa 2-4 procent utan att Du behöver ta ansvar för indragningarna. Det ska "personalen" sköta.
Samtidigt som ni subventionerar personliga favoritobjekt som det nya stallet i Karby med flera miljoner om året, på långtidskontrakt.
Jag tycker inte om det här sättet att bedriva arrogant, väldigt gammaldags högerpolitik.
Claes-Göran Kjellander

Hans A sa...

Hej Leif och andra, intressant och samtidigt lite märkligt att ni framhärdar med två-årsbudgetar trots att er förra höll i 42 dagar. Proportioner: Du hävdar och gör ett stort nummer av fp's och vår ev underfinansiering med 3-7 miljoner 2010. Det motsvarar ca 0.1-0.3 % av Täby kommuns budget. Det kommer dessutom från (m)som
t e x investerar 60-70 miljoner i ett nytt ridhus i Karby i stället för att bygga om och som snabbt och glatt adderar 50 miljoner när SL's kalkyler för Bergtorpsvägen och överfarten där spricker. Lite självkritik, bättre proportioner och mindre brösttoner hyfsar debatten. God jul, under alla omständigheter!

Leif Gripestam sa...

Hej, Claes-Göran och Hans A,

Vi har sedan i våras sagt att det är rimligt med en 0-uppräkning av pris- och lönekompensation mot bakgrund av den globala finanskrisen och lågkonjunkturen. Den offentliga sektorn kan ju inte fortsätta som inget har hänt när de stora expoertföretagen går ned i arbetstid och skatteintäkterna dämpas på ett dramatiskt sätt. Skatteutjämningen innebär att vi drabbas på samma sätt som alla andra kommuner. När Alliansregeringen överraskande beslutade om att ge kommuner och landsting 10 miljarder och 47 mkr hamnade i Täby valde vi att lägga hela beloppet på välfärdens kärna. Eftersom det är ett engångsbelopp är det orimligt att som folkpartiet föreslår använda dem på ett generellt kostnadshöjande sätt. Jag drar slutsasten att Folkpartiet inte har koll på ekonomin.

Även i Karbyfrågan finns nmera alla åsikter i Folkpartiet, en del är för andra emot.

Vänligen
Leif G