tisdag 10 februari 2009

Protektionisten Mona Sahlin

Det finns en viktig lärdom av depressionen under 30-talet i USA. Protektionistiska idéer och beslut förlänger och fördjupar lågkonjunkturen. En som till fullo har insett detta är presidentkandidaten John McCain som drivit frihandelsfrågor under många år och som också legat bakom ett flertal av de avtal som USA undertecknat i detta avseende. Nu ser vi en administration i Washington som mot bättre vetande förfäktar protektionistiska idéer och är skeptiska mot redan ingångna avtal.

Även i Sverige börjar vänstern svaja i dessa för vår ekonomi så viktiga frågor. Idag har oppositionsledaren Mona Sahlin (S) låtit sig intervjuas och menar att vi inte ska bygga fler elledningar till Europa. Vi ska istället skapa en nordisk elmarknad enligt Vänsterkartellens ledare. Vad är detta om inte protektionism? I själva verket borde vi agera precis tvärt om. Vi måste intensifiera ansträngningarna att skapa fler förbindelser med omvärlden även när det gäller eldistribution.

Nationalism i den tappning Mona Sahlin förespråkar är skadlig för Sverige och vår ekonomi. Det går inte att stänga in Sverige i en glasbubbla och tro att vi klarar oss på egen hand. Vi är kanske världens mest exportberoende land och kan inte inom ett område idka protektionism utan att det omedelbart skadar oss på andra områden. Jag drar slutsatsen att helgens umgänge på Bommersvik med vänsterpartiledaren Lars Ohly har inverkat menligt på Mona Sahlins omdöme.

Dessutom är Mona Sahlins protektionism skadligt för det långsiktiga miljöarbetet. Om Sverige med Alliansens förslag om omfattande satsningar för förnybar energiproduktion framöver kan exportera el till Europa är det bra för alla. Sverige har i grund och botten utmärkta möjligheter att blir en storproducent av förnybar energi. Denna kan utvecklas till Sveriges nästa stora exportområde. Våra europeiska vänner har inte samma möjligheter att utveckla en sådan produktion utan värmer upp sina hus med brunkol, inte minst med hjälp av statliga Vattenfall.

Vi alla är således sammanlänkande och att förhindra export och import av energi är helt fel väg. Uppenbart har Alliansens överenskommelse kring energipolitiken skapat panikstämning inom Vänsterkartellen.

Läs mer på DN

2 kommentarer:

Unknown sa...

Thoho vad bra!
Låt oss sälja all el till Tyskland och resten av Europa!
Jag älskar att få mina elkostnader höjda, för att stödja mina Europeiska vänner...?
Den enda grupp som har nytta av detta, är de redan rika elbolagen som äger produktionen av all elkraft i Sverige!!!
Elkonsumenter (du och jag) blir knullade som vanligt.
Haha!

Leif Gripestam sa...

I Sverige äger svenska och finska staten genom Vattenfall och Fortum en betydande del av produktionen, inklusive kärnkraften. De "rika bolagen är alltså i huvusak två stater. Inga privata kapitalister där inte. En betydelsefull anledning till relativt höga elpriser är bristen på konkurrens.

Min poäng är att Sverige har goda förutsättningar att utveckla el till nästa stora exportprodukt. Med omfattande satsningar på förnyelsebar elproduktion samtidigt som vi nu har möjlighet att förnya och utveckla kärnkraften har vi ett mycket gott utgångsläge i jämförelse med andra länder i Europa. Med Mona Sahlins protektionism och kärnkraftsavveckling kommer vi på sikt att drabbas av betydligt högre elpriser.

Vänligen
Leif G