fredag 9 januari 2009

Debatt om skatteutjämningen

Jag och sju moderata kommunalrådskollegor har författat ett debattinlägg om skatteutjämningen och grundlagsutredningen på debattsidan Newsmill. Grundlagsutredningen förslår i enighet att skatteutjämningen ska grundlagsfästas. Detta är enligt socialdemokraterna den viktigaste framgången i grundlagsutredningen.

Enligt vår mening betyder detta att vår kritik under årens lopp om att skatteutjämningen strider mot grundlagen bekräftas. Exempelvis har Täby har sedan skatteutjämningen infördes på allvar 1996 betalat 4,8 miljarder kronor till andra kommuner i strid mot grundlagen. I juni 2009 passerar vi i Täby 5-miljardersstrecket ...

Det är naturligtvis orimligt att Sveriges riksdag i strid mot grundlagen tar beslut som tvingas vissa kommuner till massiva skattehöjningar. Täbyborna betalar idag i storleksordningen fyra kronor på varje intjänad hundralapp i skatteutjämning. Om inte skatteutjämningen olagligen införts skulle vår skattesats ligga på cirka 26 kronor istället för dagens 29,73.

Alla inser att de måste ske en utjämning mellan kommunerna, men det är enligt min och vår mening statens ansvar. I verkligheten betalar också staten det mesta av utjämningen. Staten står för 44,7 av de 47,5 miljarder som utjämningen kostar. De nettobetalande kommunerna står således för endast 2,8 miljarder. När alla partier utom moderaterna ställde sig bakom skatteutjämningen fanns det dock en stark ideologisk prägel på förslaget. Det handlade om att klämma åt ett antal moderatstyrda kommuner i Stockholmsregionen och några i Malmöregionen.

Inga kommentarer: