fredag 26 december 2008

Logiskt stärkt förtroende för Reinfeldt

Aftonbladet/Sifos färska mätning över partiledarnas förtroende bekräftar återigen att statsminister Fredrik Reinfeldt stärkt sitt stöd under hösten, 54 procent har förtroende för honom. Detta är en logiskt följd av att Alliansregeringen hanterat finnskrisen och lågkonjunkturen på att kompetent och ansvarsfullt sätt. Samtidigt rasar förtroendet för oppositionsledaren Mona Sahlin ner till 36 procent. Ekonomi är ju inte Mona Sahlins starkaste område och när vänsterkartellen under hösten ägnat sin tid åt att bråka internt blir självklart konsekvensen att människors förtroende minskar för vänsteralternativet. Priset för detta får Mona Sahlin betala. Lars Ohly har stärkt sin ställning.

TV4 presenterar idag en opinionsmätning som visar att moderaterna går fram kraftigt och får ett stöd på 27,9 procentenheter. Det skiljer nu mindre än 10 procentenheter mellan moderaterna och socialemokraterna. Den gångna hösten har verkligen inneburit en rejäl politiskt scenförändring. Jag ser fram emot en spännande och jämn strid i valrörelsen 2010. Situationen börjar allt mer likna läget 1979. Då var de borgerliga partierna uträknade men kom igen starkt på slutet och vann överraskande under den dåvarande lågkonjunkturen. Olof Palme fick sitta på avbytarbänken i ytterligare tre år.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Japp. Reinfeldts uppgift är kanske inte för svår. Socialdemokratin. Vilket vimsande. Först går man samman med Vänsterpartiet för att Aldrig Samarbeta Med Sverigedemokraterna (hurra!), sedan går man samman med Miljöpartiet för att vinna mittenväljare, sedan vill man ha "blocköverskridande samarbete" baffatt stoppa Sverigedemokraterna (hurra!) sedan går man samman med Miljöpartiet och Vänsterpartiet för att det plötsligt blev kris. Varför skall man rösta på ett sådant hattifnattparti? - Hur var det hon sa, Mona, när hon blev vald? "Jag känner mig så liten, så liten..." - Det är hon också.

- Peter Ingestad, Solna

Grottolle sa...

Vill du med det ha sagt att Fredrik Reinfeldt har förtroende av drygt 50% av folket men att moderaterna har bara förtroende av ca 28% av folket..Slutsatsen blir ju att det är fel på moderaternas politik.

Mary X Jensen sa...

Nejnej - Grottolle nu är du ute och cyklar ;-).

Reinfeldt är bra.

Du Leif - nu kan jag det här med att ladda ner bilder. Jag återkommer med mail.

Gott nytt år - till kraxeplax och Grottolle också förstås.

Grottolle sa...

Mary..

Ja men jag säger ju det han har stort förtronde.. medans partiet har bara drygt halva det förtroendet bland folket. Då är det ju Moderaternas politik som har dåligt förtroende bland folket..